Välkommen till Mollan, Beccas och min blogg!

Var snäll och respektera att allt innehåll tillhör oss
Här kan du läsa om vår vardag och lydnadsträningen!
Lämna gärna en hälsning eller kommentar.
Positiva tankar skapar positiva känslor!

torsdag 6 maj 2010

Spolmask!

Igår på väg till vallningen så kräktes Becca i bilen. Fyyy satan säger jag bara, kräket var fullt av äcklig spolmask! Nu är det så att hon faktiskt är avmaskad 2 gånger sen hon kom till Sverige för några månader sedan och jag har inte sett någon mask i hennes avföring, så detta blev en chock. Usch!!! Stackars liten!! Så idag har hon fått en behandling nu på morgonen. Men jag tror inte hon märkte tabletterna eftersom de var inbäddade i leverpastej : )




Spolmask

Toxocara canis, Toxascaris leonina

Förekomst
Spolmask är den vanligaste förekommande inälvsmasken hos hund och det finns två arter spolmask hos hund. Enligt undersökningar har ca fem procent av vuxna hundar i tätort spolmask och då rör det sig oftast om hundspolmasken. Hos valpar är hundspolmasken betydligt vanligare, framför allt i större hundgrupper som exempelvis kennlar. Stor mängd spolmask kan orsaka kräkningar, diarré och avmagring.

Utseende:
Den vuxna masken är spagettilik och kan bli upp till 18 cm lång.

Lokalisation:
Masklarverna växer i tunntarmen från cirka en millimeters längd hos den nyfödda valpen till fem till tio centimeter lång spolmask inom tre veckor. Spolmasken lever av tarminnehåll, och det finns ofta inkapslade larvstadier av masken på olika ställen i kroppen hos vuxna hundar.

Smitta:
Vuxna hundar smittas oftast via andra hundars avföring eller av smådjur som har fått i sig ägg från spolmask. Dessa ägg kan överleva såväl ute som inne i åratal och tål frost, värme, sol och rengöring. När tiken blir dräktig frisätts de inkapslade larverna. Därför smittar dräktiga tikar sina valpar via larver redan i fosterstadiet och smittan överförs också via modersmjölken vid digivning. Valpar föds av den orsaken vanligt med spolmask och bör sättas på behandling tillsammans med tiken. Den är också särskilt utsatt för smitta p.g.a. sin instinkt att slicka valpen ren. Hos mycket kraftigt infekterade valpar kan detta leda till förstoppning och död. Svullen buk, hosta och näsflöde hos valpar är tecken på kraftig infektion av spolmask. En lindrig till måttlig infektion av spolmask orsakar mer otydliga symtom.

Källa:http://www.milbemax.se/avmaskning_hund/spolmask.shtml

Positiva tankar skapar positiva känslor! (Häck väck med spolmask!!)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Blääähhh vad äckligt!!!! Tur att det finns så fina medel som hjälper till att få bort dom otäckingarna!!! Häftigt med bilder på varanerna och dom är väldigt vackra och ser så spännande ut!!
Synd att du inte var ledig idag men så kan det vara. Lite foto på den nya tjejen hade varit kul ;)
men på dom jag såg ser hon sååå söt ut SKA bli spännande att se henne i hagen ;)
Ha en toppen helg och TACK ;)

Kramar M

Annsofi sa...

ieuuhhh! Vad äckligt! Vi får nog inrätta en tävling i "äckligaste förekomst våra husdjur tar med sig". :-)

Pekka sa...

usch fy vad äckliga :S dom klarar vi oss utan!!